NL EN
DONEER NU!

Polderen voor een gezondere bevolking

29 oktober 2018

Polderen voor een gezondere bevolking Worden in het Nationaal Preventieakkoord de grote stappen gezet waar staatssecretaris Paul Blokhuis het afgelopen jaar bij herhaling op aandrong? NRC sprak met zes ingewijden over hun zorgen bij dit akkoord.

Het soepelst verlopen de gesprekken aan de rooktafel. Bij de alcohol- en overgewichtstafels wordt stevig gelobbyd door de industrie en worden de onderhandelingen bemoeilijkt doordat koepelorganisaties vaak iets wordt gevraagd wat niet strookt met wat hun leden willen.

Prijsafspraken zijn niet toegestaan in het akkoord, in verband met mededingingsregels. Terwijl patiënten- en zorgorganisaties er juist voorstander van zijn. Daarom zullen prijsmaatregelen in een aparte brief aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Onder alle meningsverschillen ligt één fundamenteel verschil van inzicht: wie is verantwoordelijk? Dus ook: hebben we voorlichting nodig of regels? Een definitief verbod op blurring is wel het minste dat het Preventieakkoord zou moeten halen, vinden de anti-alcoholclubs.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws