NL EN
DONEER NU!

IJsland verlaagt alcohollimiet voor bestuurders

21 juli 2018

De wettelijke alcohollimiet voor bestuurders in IJsland wordt verlaagd van 0,5 promille naar 0,2 promille, tenminste als het wetsvoorstel dat daartoe strekt door het IJslandse parlement wordt aangenomen.

Het wetsvoorstel bevat ook een bepaling die het verbiedt brandstof af te leveren of te verkopen aan een bestuurder die onder invloed is van alcohol of drugs.

In het wetsvoorstel zijn ook nog diverse andere wijzigingen opgenomen. Zo wordt de eigenaar van een voertuig aansprakelijk gesteld als zijn/haar voertuig door een flitspaal wordt gesnapt, ook al zit de eigenaar niet achter het stuur. Die bepaling zou autohuurders aansprakelijk kunnen stellen als klanten die hun auto’s huren worden betrapt door een flitspaal. Het wetsvoorstel verplicht ook helmen voor fietsers onder de 15 jaar. Bovendien wordt het gooien van afval uit de auto en het achterlaten van afval op of langs de weg strafbaar. Ten slotte krijgen de autoriteiten het recht om het verkeer te beperken wanneer de luchtvervuiling bepaalde limieten overschrijdt.

Bron: icelandmonitor.mbl.is.

Laatste nieuws