NL EN
DONEER NU!

Ageviewers staakt leeftijdscontrole alcohol en tabak

26 september 2015

Het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers wordt voorlopig van de Nederlandse markt gehaald. Het bedrijf dat Ageviewers ontwikkelde, de HEM in Breda, ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege afspraken binnen de supermarktbranche die zich richten tegen de implementatie van het systeem. De HEM heeft in verband hiermee inmiddels een juridische procedure op mededingingsrechtelijke gronden aangespannen tegen twee bij deze afspraken betrokken organisaties.

Ageviewers werd in 2007 ontwikkeld om leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak in de detailhandel mogelijk te maken. Het systeem, dat goed werkt en bewezen effectief is, verzorgt op zo'n 100 plaatsen in Nederland, voornamelijk slijterijen, de wettelijk verplichte leeftijdscontrole van alcohol en tabak. Die wordt in die winkels niet door de verkopers of caissières zelf uitgevoerd, maar op afstand via een webcam door een getraind team van Ageviewers.

Supermarktorganisatie C1000, thans Jumbo, kondigde kort na de introductie van Ageviewers aan het systeem landelijk te zullen invoeren. Argos zond zaterdag 26 september een reconstructie uit van de feiten en omstandigheden die ertoe hebben geleid dat C1000 de introductie stopzette en het leeftijdscontrolesysteem bij geen van de grote supermarktorganisaties werd geïmplementeerd.

De leeftijdscontrole-activiteiten van de HEM worden op 30 september 2015 gestaakt. Voor alle medewerkers is ontslag aangevraagd. Het bedrijf blijft de ontwikkelingen in de Nederlandse markt en politiek volgen en zal een herintroductie van het systeem overwegen zodra hiertoe aanleiding bestaat.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt het besluit om Ageviewers voorlopig van de markt te halen zeer teleurstellend: "Het is ook bizar dat de toepassing in Nederland van het meest effectieve leeftijdscontrolesysteem wordt geblokkeerd door de supermarktketens. STAP doet een beroep op staatssecretaris Van Rijn om in overleg te gaan met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel om deze boycot ongedaan te maken."

ageviewers-staakt-leeftijdscontrole-alcohol-en-tabak-2.pdfageviewers-staakt-leeftijdscontrole-alcohol-en-tabak-2.pdf (256 kB)

Laatste nieuws