NL EN
DONEER NU!

Totaalverbod alcohol in het verkeer?

20 juli 2023

Totaalverbod alcohol in het verkeer? Veilig Verkeer Nederland pleit voor een totaalverbod op alcohol achter het stuur, meldt De Telegraaf. Nu is een glas bier of wijn nog toegestaan, maar ook dat beïnvloedt de rijvaardigheid en is vaak de oorzaak van een ongeval stelt de verkeersclub.

"Zodra alcohol je hersenen bereikt, voel je je zelfverzekerder en ga je de risico’s onderschatten. Zelfs na één glas alcohol gaat je rijvaardigheid al achteruit. Je concentratievermogen verslechtert, je reactievermogen neemt af en je wordt impulsiever. Met een verbod voorkom je dat mensen toch met hoe weinig dan ook achter het stuur stappen en schep je duidelijkheid", stelt Rob Stomphorst van VVN.

Vandaag bleek uit onderzoek in opdracht van Univé dat ruim een kwart van de Nederlanders wel eens drinkt wanneer hij of zij nog moet autorijden. Er is zelfs een opvallend aantal (1 op de 10) dat gemiddeld meer alcohol drinkt dan de wettelijke alcoholgrens toelaat.

Gevraagd naar naasten die regelmatig met alcohol op achter het stuur kruipen, zegt een kwart van de Nederlanders (26%) zich zorgen te maken over een familielid of vriend(in) wanneer het gaat om alcoholgebruik in het verkeer.

Bronnen: hartvannederland.nl, unive.nl en sittard-geleen.nieuws.nl.

Laatste nieuws