NL EN
DONEER NU!

Nul boetes en toch heeft alcoholproblematiek prioriteit in Dronten

19 juni 2016

Nul boetes en toch heeft alcoholproblematiek prioriteit in Dronten Volgens het veiligheidsbeleid van de gemeente Dronten heeft de alcohol- en drugsproblematiek hoge prioriteit in dat beleid. Toch zijn er het afgelopen jaar nul boetes uitgedeeld aan minderjarigen voor het gekocht hebben of drinken van alcohol. En de burgemeester heeft geen idee hoe dat kan.

Het ‘Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2019’ van de gemeente Dronten laat er geen enkele twijfel over bestaan: alcohol is een groeiend probleem en het voorkomen van overmatig alcoholgebruik verdient hoge prioriteit.

Het was dan ook logisch, dat Leo Broekhuis (GroenLinks) een link legde met de cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Daaruit blijkt dat er in heel Flevoland vorig jaar slechts twee boetes zijn opgelegd voor het gekocht hebben of drinken van alcohol door minderjarigen. In Dronten waren dat er zelfs nul. "Het is goed dat overmatig alcoholgebruik stevig wordt aangepakt, zowel uit de optiek van veiligheid als van gezondheid", aldus de Broekhuis. "De omvang en de impact van misbruik van alcohol zijn enorm, dat weten we allemaal. Je kunt niet genoeg doen om daartegen te acteren."

Het gemeentebestuur is het met hem eens, zo blijkt uit het veiligheidsplan, maar toch zijn er het afgelopen jaar nul boetes uitgedeeld. "Is de conclusie dat er in Dronten weinig op gehandhaafd wordt? Of is de conclusie dat het probleem er niet zo is?", wilde Broekhuis weten. "Daar moet ik het antwoord op schuldig blijven", antwoordde burgemeester Aat de Jonge, "Is het een gebrek aan aandacht? Heeft het geen prioriteit? Ik weet niet niet."

Een antwoord op de vraag van Broekhuis zou kunnen zijn, dat jongeren hun boetes 'afkopen' door een alcoholmatigingscursus te volgen bij het bureau Halt. Daarmee voorkomen zij dat ze een strafblad krijgen. Tijdens de Meerpaaldagen van vorig jaar gebeurde dat maar liefst 41 keer. Deze minderjarigen werden betrapt met alcohol, werden door hun ouders opgehaald en kregen geen boete. Overigens heeft zich vorig jaar tijdens de Meerpaaldagen geen enkel geval van comazuipen voorgedaan. Dit in tegenstelling tot andere jaren.

Op papier heeft de strijd tegen alcoholmisbruik in Dronten een hoge prioriteit. Het gemeentelijk veiligheidsplan meldt: "In het uitgaansleven is alcohol een belangrijke factor. Helaas zijn de neveneffecten van alcoholgebruik soms negatief. Openlijk geweld, vernieling en (geluid) overlast komen regelmatig voor."

Bron: dedrontenaar.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl