NL EN
DONEER NU!

Aanpak alcoholprobleem bij jeugd in Edam-Volendam en Texel

26 augustus 2021

Alcoholgebruik door de jeugd blijft een punt van zorg voor zowel de gemeente Edam-Volendam als Texel. Texel doet mee aan de proef met de IJslandse aanpak, Edam-Volendam heeft haar eigen programma: Lef.

Uit de eerste evaluaties in Texel blijkt dat meedoen aan de proef nog niet direct leidt tot een grote verandering; het alcoholgebruik op Texel blijft hoger dan het landelijke gemiddelde. Maar liefst bijna 40% van de Texelse jongeren van 14 en 16 jaar gaf aan wel eens dronken of aangeschoten te zijn geweest. Landelijk is dat 24%. Dit kan komen omdat er veel horeca is, maar jongeren blijken ook meer groepsdruk te ervaren.

Groepsdruk was ook het grote probleem in Volendam. "Ouders zijn bang dat hun kind buiten de boot valt als zij geen alcohol schenken bij een zitje", zo verklaarde onderzoeker Ina Koning, zelf een Volendamse, in 2018 aan het AD.

In Edam-Volendam begonnen jongeren gemiddeld twee jaar eerder aan alcohol drinken dan elders in het land, zo bleek uit de cijfers vóór het project Lef daar begon. Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd van 2019 bleek Edam-Volendam lager uit te vallen dan het landelijk gemiddelde. Onduidelijk is of de veranderende cijfers van Edam-Volendam een toevalligheid zijn of toch al een gevolg van de nieuwe aanpak, die daar vooral meer handhaving in zou houden.

Bron: nhnieuws.nl.

Laatste nieuws