NL EN
DONEER NU!

Studenten EUR drinken vaker thuis, maar wel wat minder dan voorheen

27 mei 2021

Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zijn minder gaan drinken tijdens de coronacrisis, maar wel met name thuis. Dat blijkt uit een enquête van Erasmus Magazine onder 373 EUR-studenten over hun gebruik van middelen tijdens de coronapandemie. Het blowen nam toe.

Het alcoholgebruik heeft zich verplaatst van het uitgaansleven naar de studentenkamer, maar is licht gedaald in vergelijking met voor de crisis. Het gemiddelde alcoholgebruik daalde van 9,8 glazen per week voor de crisis naar 9,5 glazen per week tijdens de crisis.

Tegelijk geeft bijna een kwart van de respondenten aan dat ze juist meer gingen drinken tijdens de lockdown. Bij mannen (de geheelonthouders buiten beschouwing gelaten) is het beeld verdeeld: een derde ging meer drinken, een derde minder en bij een derde bleef de alcoholconsumptie gelijk. Vrouwen matigden vaker: 45% dronk minder, 29% meer dan voor de crisis.

Vooral mannelijke EUR-studenten hebben de ‘thuistap’ dus goed weten te vinden. Dat baart hoogleraar Klinische Psychologie en verslavingsdeskundige Ingmar Franken zorgen. “Thuis drinken is een indicatie dat iemand later een probleemdrinker wordt. Vroeger dronken mensen in het uitgaansleven om een positief gevoel nog positiever te maken. Nu drinken mensen thuis vooral om negatieve gevoelens te verminderen. Die groep loopt een groter risico om probleemdrinker te worden.”

Bron: erasmusmagazine.nl.

Laatste nieuws