NL EN
DONEER NU!

Rechtbank behandelt zaak tegen blurring-pilot Nieuwegein

22 juli 2016

Gisteren diende de door de SlijtersUnie aangespannen rechtszaak tegen Nieuwegein. Dit omdat deze gemeente in het kader en de blurring-pilot van de Vereniging Nederlandse Gemeenten gedoogt dat 13 winkels in strijd met de Drank- en Horecawet alcohol verkopen en verstrekken.

De SlijtersUnie stelt dat de mix van horeca en winkels een groot probleem is. "Dit is de doodsteek voor slijters. Als een alcoholspeciaalzaak boeken mag verkopen, is dat ook negatief voor de boekhandel. Bovendien blijkt uit onderzoek dat jongeren meer drank nuttigen op het moment dat er meer verkooppunten zijn", aldus secretaris Marc Houben.
De slijters denken bovendien dat de gemeente de handhaving niet goed heeft geregeld. Houben: "Er is onvoldoende controle, want er zijn meer verkooppunten bijgekomen, maar niet meer handhavers. Als alcoholmisbruik uit de hand loopt, gaan de accijnzen omhoog en ook daar zijn slijters de dupe van."

Volgens de gemeente klopt die informatie over gemeentelijke controles niet en is de werkelijke handhavingssituatie anders. Hoe het er dan wel aan toe gaat kon de woordvoerder van de burgemeester gisteren echter niet zeggen. Volgens Nieuwegein zijn er zwaarwegende redenen om het experiment voor te zetten. "Ondernemers hebben veel behoefte aan deze mengvorm," aldus de woordvoerder. Nieuwegein wil de komende maanden inzichtelijk maken wat de voor- en nadelen zijn.

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws