NL EN
DONEER NU!

Zeeuwse sportkantines en buurthuizen verkopen vaker drank aan pubers

20 juni 2016

Zeeuwse sportkantines en buurthuizen verkopen vaker drank aan pubers Zeeuwse sportverenigingen en dorps- en buurthuizen schenken steeds vaker alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Supermarkten, slijterijen en cafés doen dat juist minder vaak.

Mysteryshoppers zijn in opdracht van Zeeuwse gemeenten en het project 'Laat Ze Niet (Ver)zuipen!' langs geweest bij 438 slijterijen, supermarkten, verenigingen en cafés, verspreid over de provincie. De testers waren zelf 18 jaar of ouder, maar zagen er voor hun leeftijd jong uit. Aan hen zou dus een identiteitsbewijs gevraagd moeten worden. Maar dat gebeurde in iets meer dan de helft van de bezoeken (54%).

Zoom je in op de resultaten, dan zijn er grote verschillen. Cafés lappen de regels het meest aan hun laars. In nog niet de helft van de bezoeken, vroeg de barman om een ID. Sportverenigingen en buurthuizen deden het net iets vaker dan de helft. Slijters en supers passen de regels strikter toe. Al laten drie op de tien de mysteryshoppers zonder een vraag te stellen langs de kassa gaan.

'Laat Ze Niet (Ver)zuipen!' heeft twee jaar geleden een vergelijkbaar onderzoek gedaan. De verschillen zijn opmerkelijk. Met name slijters en supers blijken hun leven te hebben gebeterd. Zelfs cafés doen het nu beter dan in 2014. Het meest opvallend is dat in 2014 nog zeven op de tien sportverenigingen en buurthuizen de regels naleefden. Nu is dat dus nog maar de helft. "Zorgwekkend", zegt projectleider Mischa Laeven van 'Laat Ze Niet (Ver)zuipen!'. "Dat percentage moet omhoog."

Bron: pzc.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl