NL EN
DONEER NU!

Bakker luidt noodklok over administratieve rompslomp en wachtlijsten in de verslavingszorg

14 januari 2020

"Soms kan ik iemand pas na 2 weken zien, omdat de verzekeraar eerst moet stempelen", zegt psychiater en verslavingsarts Bram Bakker over de verslavingszorg in Nederland. Hij ziet het probleem steeds groter worden en luidt daarom de noodklok.

"De bulk van de mensen komt, als ze zich aanmelden voor behandeling bij de huisarts, bij verslavingszorg en daar liggen enorm veel hobbels", zegt Bakker. "Er moeten machtigingen af worden gegeven, want de zorgverzekeraar wil van tevoren toestemming geven. Daar blijft echt heel veel liggen. Als de huisarts bepaalt dat iemand bij ons moet komen, moet ik eerst minstens 2 weken wachten totdat de zorgverzekeraar de stempel zet. Anders wordt het niet vergoed."

Dan is er ook nog een wachtlijst. Naar eigen zeggen kent Bakker meerdere mensen met een alcoholverslaving die zijn overleden terwijl ze wachtten om in aanmerking te komen voor goede zorg. "Als jij je aanmeldt en zegt: ik drink iedere dag een fles wodka en je hoort dat je nog 3 maanden moet wachten op je eerste gesprek, dan stop je niet in de tussentijd met drinken." De detox-afdeling moet volgens Bakker dan ook veel hogere prioriteit krijgen.

Bron: avrotros.nl.

Laatste nieuws