NL EN
DONEER NU!

President Macron tegen Franse IkPas campagne

19 november 2019

President Macron tegen Franse IkPas campagne De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens een lunchbijeenkomst met wijnboeren gezegd tegen het voornemen te zijn van het ministerie van Volksgezondheid een Franse IkPas campagne te organiseren.

"De president van de Republiek vertelde ons dat er geen IkPas zal zijn," verklaarde Maxime Toubart, voorzitter van het ‘Syndicat général des vignerons de la Champagne’, vlak na de bijeenkomst in Epernay.

Het voornemen om een IkPas campagne (of in het Frans Le Défi de Janvier) te organiseren had de woede van de sector gewekt. De 'Association Nationale des Élus de la Vigne et du Vin' had zelfs de regering in een verklaring opgeroepen zich tegen zo’n campagne te verzetten. "Wijnbouwers worden vandaag de dag geconfronteerd met ernstige economische problemen, met name vanwege de Amerikaanse importtarieven en de onzekerheid rond de Brexit. Door de Fransen aan te moedigen een maand lang geen wijn meer te kopen, zou de regering de vele zorgen van de industrie versterken", aldus de verklaring.

De Franse 'Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie' (ANPAA) heeft deze week de regering gevraagd geen gehoor te geven aan de wens van de alcohollobby. "Het doel (van IkPas) is natuurlijk niet om mensen te laten stoppen met drinken, maar om onze consumptie ter discussie te stellen en bewustwording op gang te brengen over onze relatie met alcohol", aldus ANPAA.

Bronnen: nrc.nl en euronews.com

Laatste nieuws