NL EN
DONEER NU!

Belgische adviesraad: gratis water in restaurants en verbod op alcoholreclame

11 juni 2018

Belgische adviesraad: gratis water in restaurants en verbod op alcoholreclame De Hoge Gezondheidsraad (HGR) van België heeft praktische aanbevelingen voor drinkers geformuleerd om duidelijkheid te scheppen over alcoholgebruik en -misbruik. Verder geeft de HGR een vijftal beleidsadviezen.

De experts van de HGR raden aan het alcoholgebruik te beperken tot tien glazen wijn van 10 centiliter of tien glazen pils van 25 centiliter per week. Als het alcoholgehalte van het bier hoger is dan gewoon pils, moet het gebruik aangepast worden. Van sterke bieren mogen bijvoorbeeld maar vijf of zes glazen per week gedronken worden.

Deze limieten goed kennen en er verantwoord mee omgaan, garandeert dat consumenten van alcoholhoudende dranken in goede gezondheid kunnen blijven. Die consumptie moet over de week worden verspreid en daarbij moeten er ook dagen zonder alcohol worden ingelast.

De HGR raadt binge drinkende jongeren aan om niet meer dan vier (voor vrouwen) of zes (voor mannen) standaardeenheden in minder dan twee uur te nuttigen. Het wordt ook sterk aangeraden om bij alcoholgebruik voldoende water te drinken.

Ten slotte herinnert de HGR eraan dat bepaalde bevolkingsgroepen nooit alcohol mogen drinken: jongeren onder 18 jaar, vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven.

Volgens de HGR zijn er daarnaast ontmoedingingsmaatregelen nodig. De HGR raadt onder andere aan om:
1. Gratis water ter beschikking te stellen tijdens maaltijden of bepaalde consumpties in de horeca;
2. Een totaalverbod in te voeren op reclame, promotie en sponsoring die verbonden zijn met alcohol, ook tijdens recreatieve of sportieve evenementen;
3. De etikettering aan te passen voor alcoholhoudende dranken, met duidelijke vermelding van het aantal standaardeenheden per verpakking en aanbevelingen in verband met risico voor de gezondheid.
4. Een gediversifieerd prijsbeleid in te voeren, met bijvoorbeeld een verhoging van de belasting en accijnzen;
5. De beschikbaarheid en het aanbod in te perken.

Voor een reëel effect op de volksgezondheid moeten de maatregelen worden gecombineerd, gedurende langere tijd van kracht blijven en zich richten op de hele bevolking. Nationale coördinatie wordt absoluut noodzakelijk gevonden.

Bronnen: limburger.nl en standaard.be.

risicos-van-alcoholgebruik---belgische-hoge-gezondheidsraad-mei-2018.pdfrisicos-van-alcoholgebruik---belgische-hoge-gezondheidsraad-mei-2018.pdf (3,34 MB)

Laatste nieuws