NL EN
DONEER NU!

Cabinepersoneel wil actie risicovolle passagiers, Schiphol en EU niet

14 juli 2017

Naar aanleiding van het verzoek van de Balearen om beperking van het drankgebruik op luchthavens en in vliegtuigen, laat de Vereniging Nederlandse Cabinepersoneel (VNC) weten voorstander te zijn van een meldpunt waarin luchthavenpersoneel samenwerkt om 'risicovolle passagiers' eerder te signaleren. Een beveiliger die een dronken persoon ziet lopen, kan hierop actie ondernemen en vragen welke vlucht hij of zij neemt. Het cabinepersoneel is dan beter voorbereid en kan degene eventueel de toegang weigeren.

De VNC pleit ook voor betere communicatie over drankgebruik aan passagiers. "In Londen worden reizigers middels flyers en banners erop gewezen dat ze na overmatig drankgebruik op een vlucht kunnen worden geweigerd. Ook worden mensen persoonlijk aangesproken. Dit leidde tot een halvering van het aantal incidenten", zegt Ingrid Brama, VNC-woordvoerder en al negentien jaar stewardess bij KLM. "Betere communicatie zou ook op de Nederlandse luchthavens goed zijn."

Schiphol laat weten dat alle maatregelen om alcoholmisbruik te voorkomen, tegen het licht zijn gehouden. "We zijn fel tegen alcoholmisbruik en continu in overleg met al onze partners over dit thema", zegt woordvoerder Paul Weber. Toch ziet de luchthaven geen reden voor extra acties, zoals een voorlichtingscampagne. "Schiphol telt jaarlijks 64 miljoen reizigers. Zonder het probleem te willen bagatelliseren, excessief gedrag komt gelukkig niet vaak voor. Neemt niet weg dat het bijzonder vervelend is als het gebeurt."

Volgens Euractiv wil de Europese Commissie ook geen actie ondernemen tegen het drankmisbruik in vliegtuigen. Althans dat zegt een EU-ambtenaar. De Commissie schijnt te vinden dat zoiets een nationale zaak is. Volgens de ambtenaar kunnen de EU-lidstaten zelf kiezen of ze luchtvaartmaatschappijen die in hun land geregistreerd staan verbieden om alcohol te schenken.

Bronnen: ad.nl en euractiv.com.

Laatste nieuws