NL EN
DONEER NU!

Partnerschap UNITAR en AB InBev ligt zwaar onder vuur

14 maart 2018

Partnerschap UNITAR en AB InBev ligt zwaar onder vuur Het 14 februari jl. beklonken partnerschap van ’s werelds grootste brouwer Anheuser Busch InBev en United Nations Institute for Training and Research (UNITAR) ligt zwaar onder vuur. UNITAR heeft als taak de Verenigde Naties doeltreffender te maken voor opleidingen en onderzoek. De inbreng van AB InBev betreft een bewustzijnscampagne rond verkeersveiligheid, zoals workshops, studiedagen en interventies.

Vandaag hebben 31 prominente internationale en nationale NGO's organisaties een open brief geschreven aan UNITAR om hun zorgen te uiten. Zij vinden dat dit partnerschap een belangenconflict vormt. Rijden onder invloed speelt immers een belangrijke rol bij verkeersongevallen. Bovendien is alcohol verantwoordelijk voor jaarlijks 3,3 miljoen sterfgevallen wereldwijd en levert het een belangrijke bijdrage aan de ziektelast van niet-overdraagbare ziekten (ook wel leefstijlziekten genoemd) en verwondingen. Ook vormt alcoholgebruik een groot obstakel voor het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelen.

Niet alleen het partnerschap van UNITAR en AB InBev ligt onder vuur, ook de recente deal tussen het Global Fund en Heineken is de afgelopen weken fel bekritiseerd. Op deze website schreven we hier al eerder over.

Kristina Sperkova, International President van IOGT, één van de ondertekenaars van de open brief, heeft kritiek op dergelijke partnerschappen: "Als organisaties met een missie om wereldwijd duurzaamheid en/of gezondheid te stimuleren, gaan samenwerken met de alcoholindustrie is er niet alleen sprake van een belangenconflict, maar ook van een banvloek op voortuitgang."

William Ntakuka Melau, vice-voorzitter van de East African Alcohol Policy Alliance, voegt daaraan toe: "De verkeersveiligheidsinitiatieven van de alcoholindustrie zijn niet evidence-based en zijn eigenlijk meer marketingcampagnes die het mogelijk maken krachtige, nationale verkeersveiligheidswetgeving te dwarsbomen."

Bron: epha.org.

Laatste nieuws