NL EN
DONEER NU!

Meerderheid etiketten alcoholhoudende dranken heeft zwangerschapspictogram

17 augustus 2015

Meerderheid etiketten alcoholhoudende dranken heeft zwangerschapspictogram Uit een meting (peildatum 1 juli 2015) naar het toepassingspercentage van het zwangerschapspictogram op etiketten en verpakkingen van alcoholhoudende drank blijkt dat van alle etiketten in de wijnsector 67% een zwangerschapspictogram heeft. In de biersector is het 92% en in de gedistilleerdsector 60%.

In 2013 is een start gemaakt met de vrijwillige inspanning van de alcoholbranche in Nederland (bier, wijn en gedistilleerd) om het zwangerschapspictogram zoveel mogelijk op de etiketten te laten plaatsen van alcoholhoudende drank. Dit gebeurt via de sectororganisaties SpiritsNL, Nederlandse Brouwers en Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren samen met de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). Het doel van het zwangerschapspictogram is om – aanvullend op bestaande voorlichting door de overheid via bijvoorbeeld verloskundigen – zwangere vrouwen duidelijk te maken dat zij geen alcoholhoudende dranken moeten drinken.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt het belangrijk dat vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn óók door de alcoholproducenten worden gewaarschuwd voor het toxische effect van alcohol op het ongeboren kind. De huidige pictogrammen op de etiketten vindt hij echter een doekje voor het bloeden. Van Dalen: "Ze zijn veel te klein en daardoor te onopvallend om er enig effect van te mogen verwachten."

Bron eerste twee alinea's: stiva.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl