NL EN
DONEER NU!

Alcoholstoornis verhoogt kans op een angststoornis en andersom

17 oktober 2022

Het hebben van een alcoholstoornis verhoogt het risico op het ontstaan van een angststoornis en andersom. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut, verschenen in Journal of Affective Disorders.

Een alcoholstoornis en een angststoornis komen vaak tegelijk voor. Als we beter weten hoe deze stoornissen elkaar kunnen beïnvloeden in de loop van de tijd, dan kan daar in de behandeling rekening mee gehouden worden.

Om dit te onderzoeken is gebruik gemaakt van gegevens van NEMESIS-2, een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de Nederlandse volwassen bevolking. Uit deze studie blijkt dat mensen met een alcoholstoornis drie jaar later vaker een angststoornis ontwikkelen dan mensen zonder alcoholstoornis. Ook wanneer rekening wordt gehouden met de invloed van andere belangrijke risico-indicatoren voor een angststoornis, zoals een eerdere angststoornis, stemmingsstoornis, lichamelijke aandoening en roken. Andersom blijkt ook dat mensen met een angststoornis – vooral degenen met ernstiger klachten – drie jaar later vaker een alcoholstoornis ontwikkelen dan mensen zonder angststoornis.

Ummels, S.A., Seldenrijk, A., Bos, E.H. et al. The bidirectional relationship between anxiety disorders and alcohol use disorders in adults: Findings from a longitudinal population-based study. Journal of Affective Disorders (2022) 314:126-132
DOI: 10.1016/j.jad.2022.06.091

Bronnen: trimbos.nl en nih.gov.

Laatste nieuws