NL EN
DONEER NU!

Over verspoeling coronaregels voor de horeca moet nog OMT-advies komen

7 mei 2020

De aankondiging van het kabinet dat naar verwachting per 1 juni de horeca weer open kan, is nog niet wetenschappelijk beoordeeld door het Outbreak Management Team (OMT).

Dat zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanochtend op vragen uit de Tweede Kamer. Het is dus een beleidsaankondiging van het kabinet waar het OMT ergens de komende weken nog een advies over gaat uitbrengen.

Van Dissel kan niet direct antwoord geven op de vraag uit de Kamer bij welk cijfer het OMT en het kabinet op de rem gaan trappen, als er door de versoepeling van de maatregelen weer meer mensen besmet raken. Het ligt er helemaal aan wie er waar besmet raken en waar die toename aan te wijten is, zei Van Dissel. Als de situatie beheersbaar blijft, zoals nu het geval is, dan ziet hij geen reden om de versoepelingen weer in te trekken.

Volgens premier Mark Rutte staat het inderdaad niet vast dat horeca weer open kan op 1 juni. "Het moet verantwoord kunnen, anders doen we het niet", zei hij tijdens het debat over corona in de Tweede Kamer. Rutte zei dat hij het pas een week van tevoren zeker weet. "We moeten ons baseren op cijfers van virologen." Zij houden de verspreiding van het virus in de gaten en kijken of de opnames in het ziekenhuis en de intensive care laag genoeg blijven.

Ondertussen pleitte VVD-voorman Klaas Dijkhoff in het Kamerdebat over de coronamaatregelen er juist voor om de horeca toe te staan heel het Pinksterweekend open te zijn. 1 juni is namelijk Tweede Pinksterdag. Hij vroeg ook of de horeca meer ruimte kan krijgen voor het inruimen van terrassen. Het kabinet moet, aldus Dijkhoff, lokale overheden aansporen daar over na te denken. Die gaan daar namelijk over. Ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt het een goed idee de horeca iets eerder open te laten gaan. "Als je het hebt over het kunnen spreiden van mensen, is het dan niet verstandig om het hele pinksterweekend hierin mee te nemen?", vroeg hij het kabinet.

Bronnen: nos.nl, dvhn.nl en nos.nl.

Laatste nieuws