NL EN
DONEER NU!

Rechter: Zwolse boekhandel mag niet blurren; gemeente mag niet op onjuiste gronden afzien van handhaven

31 maart 2016

Rechter: Zwolse boekhandel mag niet blurren; gemeente mag niet op onjuiste gronden afzien van handhaven Boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle moet van de rechter stoppen met het verkopen van flessen wijn. Ook gaf de rechter de gemeente een tik op de vingers, terwijl Zwolle juist één van de gemeenten is die experimenteert met het toestaan van blurring.

De rechtzaak tegen de boekhandel was aangespannen door de SlijtersUnie. De rechter geeft de unie nu gelijk. Ook krijgt de gemeente Zwolle een reprimande voor het op onjuiste gronden afzien van handhaven van de Drank- en Horecawet.

De SlijterUnie had de gemeente gevraagd op te treden, maar deze weigerde. Zwolle was juist een proef "Verlichte regels winkelgebieden" begonnen waarin ondernemers meer vrijheid krijgen. Ook heeft de gemeente zich aangemeld voor de blurring-pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Die pilot vindt de gemeente belangrijker dan het bezwaar van de SlijtersUnie.

De rechter is van oordeel dat de gemeente binnen de genoemde pilots niet kan afzien van handhaving, omdat de Drank- en Horecawet het niet mogelijk maakt te experimenteren met deze regelgeving. Het besluit van de gemeente Zwolle wordt vernietigd.

Staatssecretaris Van Rijn vroeg de VNG eerder dit jaar te stoppen met de pilot, omdat die in strijd is met de wet.

Bron: missethoreca.nl.

Uitspraak: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws