NL EN
DONEER NU!

Aantal ongelukken op snelwegen neemt toe

14 oktober 2019

Aantal ongelukken op snelwegen neemt toe Het aantal geregistreerde verkeersongevallen op Nederlandse snelwegen verdubbelde de afgelopen 5 jaar, van 17.000 in 2014 naar ruim 38.000 in 2018. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), in opdracht van Politie en Wetenschap.

Er zijn drie oorzaken. De eerste is de drukte in het verkeer. Het verkeer op snelwegen is met 13% toegenomen tussen 2010 en 2017. Daarnaast worden ongevallen ook beter geregistreerd. Verder is bij ernstige verkeersongelukken, zoals kop-staart-botsingen of ongevallen waarbij de automobilist met grote vaart de berm in schiet, afleiding door de smartphone een belangrijke oorzaak. Net als ander risicovol rijgedrag zoals alcoholgebruik, bumperkleven en een hoge snelheid.

Volgens de onderzoekers nemen automobilisten mogelijk meer risico’s doordat gericht toezicht van de politie is afgenomen. In het verleden voerde de politie dagelijks alcohol-, gordel-, en snelheidscontroles uit. Maar bij de vorming van de Nationale Politie in 2013 veranderde dat. De opsporing van crimineel gedrag in het verkeer kwam centraal te staan, en de handhaving van de verkeersregels verschoof naar de achtergrond.

Er zijn twee oplossingsrichtingen mogelijk. Het huidige cameratoezicht kan effectiever worden ingezet, namelijk op plekken met een hoog risico. Daarnaast blijkt dat surveilleren door de politie ook van groot belang is. Camera’s zien niet of mensen geen gordels omhebben, alcohol hebben gedronken of met hun mobiel bezig zijn.

Bron: volkskrant.nl.

verkeershandhaving-op-nederlandse-autosnelwegen-.pdfverkeershandhaving-op-nederlandse-autosnelwegen-.pdf (8,19 MB)

Laatste nieuws