NL EN
DONEER NU!

Ierland gaat deel nieuwe alcoholregels notificeren

28 november 2021

De nieuwe Ierse regels rond het verplicht plaatsen van gezondheidswaarschuwingen op alcoholhoudende dranken en de nieuwe alcoholreclameregels zullen eerst genotificeerd moeten worden op grond van de Europese Richtlijn 2015/1535. Dat heeft de Ierse regering laten weten. Daarom kan de datum van invoering van deze nieuwe regels nu nog niet worden bepaald.

De Ierse Public Health (Alcohol) Act stelt verplicht om op de verpakkingen van alcoholhoudende dranken waarschuwingen op te nemen over het gevaar van alcoholgebruik, drinken tijdens de zwangerschap, het directe verband tussen alcohol en dodelijke kankers, en ook de link naar een website met informatie over de gezondheidsaspecten van alcohol.

Andere delen van de Public Health (Alcohol) Act zijn al in werking getreden of treden volgend jaar zeker in werking. Al in werking getreden is het voorschrift dat alcoholhoudende dranken in supermarkten apart moeten staan. Vanaf januari 2022 geldt een minimumprijs per eenheid alcohol (een zogenaamde MUP) en volgend jaar november treedt in werking de bevoegdheid van Health Service Ireland om in te mogen spreken bij de verlening en verlenging van alcoholvergunningen.

Alcohol Action Ireland, dat de wetgeving steunt, betreurt het dat de regering onderdelen van de wet gaat notificeren. Zij wijzen erop dat de wet al twee keer kritisch is bekeken door Europa.

Een woordvoerder van Alcohol Action Ierland vraagt zich af waarom het de Ierse regering nu al meer dan drie jaar (1.136 dagen) kost om de relatief eenvoudige voorschriften op te stellen die vereist zijn om deze delen van de wetgeving in te voeren.

Alcohol Action wil dat alle regels onmiddellijk van kracht worden, aangezien de primaire doelstellingen van de wet - het terugdringen van alcoholgebruik door de hele bevolking en het beschermen van kinderen tegen blootstelling aan alcoholmarketing - niet volledig kunnen worden gerealiseerd zonder coherente implementatie.

Bron: irishexaminer.com.

Laatste nieuws