NL EN
DONEER NU!

Hoekstra noemt Heineken-investering in Rusland ’moreel niet uit te leggen’

22 februari 2023

Als het klopt dat bierbrouwer Heineken nog steeds investeert in Rusland, is dat volgens buitenlandminister Wopke Hoekstra 'moreel echt niet uit te leggen'. "We horen de meest verschrikkelijke verhalen over wat Rusland allemaal uithaalt", zegt Hoekstra. "Dat je dan doet alsof het business as usual is, vind ik heel lastig."

De minister reageert op het nieuws van Follow the Money dat bierbrouwer Heineken het afgelopen jaar investeringen heeft gedaan in Russische activiteiten. En dat terwijl Heineken had aangekondigd zich volledig terug te trekken uit Rusland, vanwege de invasie van Oekraïne. Volgens Follow the Money breidt Heineken in Rusland zelfs uit, met de lancering van nieuwe producten.

Heineken heeft in reactie op alle berichten laten weten wél gebroken te hebben met Rusland. "Wij maken ons grote zorgen over recente publicaties waarin ten onrechte staat dat Heineken haar belofte om Rusland te verlaten heeft gebroken. Dit is absoluut onwaar en misleidend", meldt de brouwer.

Het bedrijf in Rusland is volgens Heineken volledig afgeschermd en financiert zelf alle operationele uitgaven. "Laat het duidelijk zijn dat Heineken geen dividenden, bedrijfsvergoedingen of royalty’s uit Rusland ontvangt."

De journalist van Follow the Money die e.e.a. onthulde blijft echter beweren dat Heineken toch echt investeerde in Rusland.

Bronnen: telegraaf.nl, heinekennederland.nl en ftm.nl.

Laatste nieuws