NL EN
DONEER NU!

Nederlanders weten weinig over schadelijke effecten alcohol

20 december 2019

Nederlanders weten weinig over de schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid. Minder dan 9% noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5% legt een link tussen alcoholgebruik en een hogere kans op borstkanker.

Wel weten de meeste mensen dat alcohol slecht is voor de lever. Een derde van de respondenten weet dat de Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan een glas per dag. Een kwart van de respondenten heeft zich voorgenomen om hun drankgebruik volgend jaar beter in de gaten te houden.

Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van VWS in samenwerking met het Trimbos-instituut heeft laten uitvoeren door PanelWizard.

De uitslag komt op de dag dat Nederlanders voortaan zelf kunnen testen wat ze weten over gezondheid en alcohol via www.alcoholexamen.nl. De website vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord dat verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis vorig jaar sloot met meer dan 70 maatschappelijke organisaties.

Artsen zijn blij met de campagne. Zo zegt internist-oncogeneticus Nicoline Hoogerbrugge in het AD: "Mijn ervaring in de spreekkamer als ik patiënten voorstel om met alcohol te minderen of te stoppen is dat die bereidheid niet heel erg groot is. Men kent de relatie tussen alcohol en kanker nog bijna niet en daarnaast is het zo gebruikelijk om alcohol te drinken."

Volgend jaar komt er een grote campagne over de gezondheidseffecten van alcohol.

Bronnen: rijksoverheid.nl, msn.com, nos.nl en telegraaf.nl.

rapportage-alcoholexamen-verbeterde-versie.pdfrapportage-alcoholexamen-verbeterde-versie.pdf (575 kB)

Laatste nieuws