NL EN
DONEER NU!

Yeşilgöz wil alcoholmeter verplichten

22 juni 2024

Yeşilgöz wil alcoholmeter verplichten Demissionair minister Dilan Yeşilgöz wil het mogelijk maken om mensen te verplichten een alcoholmeter te dragen als ze zijn veroordeeld voor een geweldsdelict of rijden onder invloed van alcohol.

De alcoholmeter is een enkelband die elk half uur via zweetdruppels op het huidoppervlak checkt of de drager alcohol heeft gebruikt. De alcoholmeter mag in de huidige situatie alleen op vrijwillige basis worden ingezet. Het wetsvoorstel maakt verplicht gebruik mogelijk, nadat een rechter een alcoholverbod heeft opgelegd.

Het wetsvoorstel van Yeşilgöz is goedgekeurd door het kabinet en wordt binnenkort voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd.

De minister hoopt dat het zo makkelijker wordt te controleren of een alcoholverbod wordt nageleefd. Momenteel controleert de reclassering dat doorgaans twee keer per week met een urineonderzoek. Buiten deze "momentopname" is het mogelijk om een alcoholverbod onopgemerkt te overtreden. De reclassering krijgt wel de ruimte om in overleg met de veroordeelde te doen aan maatwerk. Dat kan bijvoorbeeld door de alcoholmeter alleen te gebruiken in de begintijd, wanneer de kans op recidive het grootst is.

Yeşilgöz: "Steviger maatregelen zijn nodig, want er gaat te veel mis onder invloed van alcohol. Ongeveer een kwart tot ruim 40% van de geweldsdelicten is gepleegd met een slok op. We hebben het over uitgaansgeweld, huiselijk geweld, agressie rond voetbalwedstrijden en vandalisme. Allemaal brute vernielzucht en geweld waar vele anderen de dupe van zijn. Ook het rijden onder invloed van drank en drugs is een misdrijf waar vaak slachtoffers bij te betreuren zijn."

Bronnen: dagblad070.nl en blikopnieuws.nl.

Laatste nieuws