NL EN
DONEER NU!

Stadsdeel Amsterdam probeert opnieuw alcoholisten uit Oosterpark te krijgen

5 augustus 2017

Stadsdeel Amsterdam probeert opnieuw alcoholisten uit Oosterpark te krijgen Op de bankjes in het Amsterdamse Oosterpark zit een grote groep alcoholisten. Anders dan vaak gedacht wordt, zijn ze niet dakloos maar wonen de meesten in een sociale huurwoning. Maar thuis is het wel eenzaam. Velen hebben al jaren geen werk meer doordat ze ook overdag drinken. Familie is er vaak niet. Of nog erger: is er wel, maar wil geen contact meer.

Dit jaar identificeerde de gemeente Amsterdam 130 vaste klanten. De eersten zitten er rond een uur of één 's middags, de laatsten vertrekken rond zonsondergang. De vuilnisbak tussen de bankjes zit dan vol lege halveliterblikken Best Bier of Holger.

De gemeente moet de grootverbruikers met zachte hand naar de uitgang van het park bewegen, want dwingen kan niet, al is dat wel geprobeerd. Het stadsdeel probeert ze daarom iets te bieden om ze tot verslavingshulp te verleiden. Het niet innen van openstaande boetes bijvoorbeeld of niet dreigen met het korten op de uitkering, in ruil voor een gesprek met de hulpverlening. In 2012 was een van die voor-wat-hoort-wat-constructies wereldnieuws. De gemeente betaalde de alcoholisten uit in bier en een tientje loon om papier te prikken in de wijk. Dat project bestaat nog steeds, alleen het bier van de staat is afgeschaft. Mensen die wilden minderen, bleven evenveel drinken omdat het bier nu eenmaal gratis was. Dit jaar doet het stadsdeel een nieuwe poging om de verslaafden uit het Oosterpark te krijgen.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws