NL EN
DONEER NU!

Kopen van tabak en alcohol nog vaak mogelijk voor jongeren

27 januari 2021

Jongeren onder de 18 kunnen nog steeds op veel plekken alcohol en tabak kopen. Dat blijkt uit controles van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarvan de resultaten woensdag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Staatssecretaris Paul Blokhuis is ontevreden over de resultaten.

De controles zijn vorig jaar door zogeheten mysteryguests uitgevoerd bij onder meer supermarkten, tankstations, horecabedrijven, sportkantines en slijterijen. De mysteryguests zijn jongeren van 17 jaar die in opdracht van het kabinet proberen om bier, wijn of sigaretten te kopen.

De jongeren kregen alcohol in 38% van de gevallen niet mee. De controles zijn het slechtst bij maaltijdbezorgers. Slechts in 2,2% van de gevallen is de verplichte leeftijdscontrole goed uitgevoerd en kreeg de jongere het product niet. Slijterijen en supermarkten deden het met percentages van 66,3 en 58,1% aanmerkelijk beter.

Ook bij tabak gaat het nog vaak mis.

Zowel bij tabak als bij alcohol was er geen enkele sector die zich in alle gevallen aan de regels hield. Blokhuis is dan ook niet te spreken over de resultaten, zeker omdat er niet of nauwelijks verbetering is in vergelijking met de resultaten uit eerdere jaren. In tegendeel: bij slijterijen en supermarkten was de naleving zelfs beduidend slechter geworden. De staatssecretaris noemt de cijfers zorgelijk en hamert erop dat er verbetering moet komen.

De controles zijn deels uitgevoerd in een periode waarin het dragen van een mondkapje verplicht was. De resultaten waren niet anders dan in de periode waarin een mondkapje niet verplicht was.

Bron: nu.nl.

rapport-landelijk-onderzoek-leeftijdsgrens-alcohol--tabak-2020.pdfrapport-landelijk-onderzoek-leeftijdsgrens-alcohol--tabak-2020.pdf (1,19 MB)

Laatste nieuws