NL EN
DONEER NU!

Grootste drukte op de spoedeisende hulp door alcohol

31 december 2022

Grootste drukte op de spoedeisende hulp door alcohol Verwondingen door vuurwerk eisen traditiegetrouw alle aandacht op rond de jaarwisseling. Maar die zijn allang het probleem niet meer op de spoedeisende hulp. "Op één vuurwerkgewonde komen tijdens oud en nieuw grofweg tien alcoholgerelateerde letselgevallen binnen", zegt David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen.

Het is niet alleen de jaarwisseling, het hele jaar door zien ze op de ‘spoed’ veel meer benevelde mensen met ernstig letsel binnenkomen. Het aantal bezoeken op de spoedeisende hulp na ongevallen met alcohol steeg de afgelopen tien jaar met 55%, bleek uit recent onderzoek. Dat brengt veel extra kosten met zich mee. "Alcohol is eigenlijk een bizarre legale harddrug", zegt Trudy van Dijken, arts van de Spoedeisende Hulp in Utrecht.

Gezondheidsorganisaties maken zich grote zorgen over de enorme maatschappelijke kostenpost die gepaard gaat met het alcoholgebruik dat Nederlanders normaal vinden. Het gaat om ongeveer 6 miljard euro per jaar, schatte het RIVM eerder op basis van een berekening uit 2013. Die 6 miljard euro staan in schril contrast met de ruim 1 miljard euro aan baten door accijns­inkomsten.

De schadelijke gevolgen van alcoholgebruik worden steeds zichtbaarder, want méér ziekten worden gelinkt aan drank. Ongeveer 1,5 miljoen mensen drinken overmatig of zwaar. De verwachting is dan ook dat de rekening de komende jaren alleen maar zal oplopen. Komend jaar begint het RIVM met een nieuw onderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten van alcoholgebruik.

Bronnen: rtlnieuws.nl en trouw.nl.

Laatste nieuws