NL EN
DONEER NU!

Jongeren onderschatten hoeveel hun vrienden roken of drinken

10 maart 2016

Sociologe Kim Pattiselanno onderzocht de invloed van adolescenten op elkaar en hun risicogedrag in groepen. Zij promoveert donderdag 10 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De onderzoekers brachten eerst het sociale netwerk van een groep jongeren zo compleet mogelijk in kaart. Het ging om meer dan 1300 leerlingen, in de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Pattiselanno: "Doel was om verbanden te leggen, in de loop van de tijd. Bijvoorbeeld: als twee jongens vrienden zijn, en een van hen rookt, hoe waarschijnlijk is het dan dat die ander volgt?"

Jongeren in een netwerk blijken inderdaad een sterke invloed op elkaar te hebben met betrekking tot risicogedrag, met name delinquentie, roken en drinken. Opvallend genoeg onderschatten jongeren wat hun vrienden doen, bijvoorbeeld hoeveel ze drinken. "We zien dan ook geen effect van de perceptie op het eigen gedrag. Dit komt niet overeen met wat andere onderzoekers ontdekten: daarbij overschatten jongeren vaak wat hun vrienden uitspoken. Dat in dit onderzoek het risicogedrag onderschat wordt, heeft misschien ook te maken met het feit dat het hier gaat om jongeren die elkaar goed kennen, of misschien waren deze jongeren niet geneigd hun groepsgenoten te verklikken."

Bron: rug.nl.

Laatste nieuws