NL EN
DONEER NU!

Steeds grotere wijnglazen doen ons meer en meer alcohol drinken

29 mei 2017

Steeds grotere wijnglazen doen ons meer en meer alcohol drinken De voorbije jaren blijkt dat hun glas steeds beter gevuld wordt, zo hebben wetenschappers aan de universiteit van Cambridge ontdekt. 300 jaar geleden bevatte een gemiddeld wijnglas 65 ml, terwijl de grootste, moderne wijnglazen vandaag bijna een halve liter wijn kunnen bevatten.

Wetenschappers vergeleken servies uit de 18e eeuw van het Ashmolean-museum in Oxford, met wijnglazen uit de 19e eeuw afkomstig van Buckingham Palace met glazen die recent worden verkocht in interieurwinkels. Dat wijnglazen door de eeuwen heen spectaculair gegroeid zijn, is glashelder. Vooral in de jaren 90 is de inhoud van het gemiddelde wijnglas aanzienlijk toegenomen, van 65 ml in de 18e eeuw tot 450 ml nu, bijna zeven keer zo veel.

En de grootte is belangrijk zo blijkt: grotere glazen doen ons effectief meer consumeren, zoals we een groter bord vaak voller scheppen dan een kleiner. Dat bewijst nu ook Theresa Marteau, directeur van het onderzoekscentrum voor gedragswetenschappen aan de universiteit van Cambridge, samen met haar team.
Gedurende zes weken werd een portie van 175 ml wijn aangeboden in drie soorten glazen met een verschillende grootte. De wijn die in de grootste glazen werd geserveerd, werd 14% meer verkocht. Voor de andere types glazen werd er in die periode geen verschil genoteerd.

Bron: deredactie.be.

Laatste nieuws