NL EN
DONEER NU!

Alcohollobby steunt 'alternatief' voor Dry January

7 januari 2024

Dry January is een collectieve actie om de alcoholconsumptie terug te dringen door in de maand januari helemaal geen alcohol te drinken. In reactie daarop duikt nu Damp January op. Is dat het Trojaanse paard van de alcoholindustrie?

Bij Damp January gaat het niet om een maand lang volledig te stoppen met alcoholconsumptie maar om die slechts te verminderen. In Nederland werd Damp January eerder onder meer aangeprezen door Libelle. Damp January zou volgens het blad makkelijker vol te houden zijn.

Martijn Planken, campagneleider bij IkPas, de organisatie achter Dry January in Nederland: "Bij Dry January is het heel duidelijk dat je helemaal niet drinkt, bij Damp January is het onduidelijk wat minder drinken is. Voor de één is minder drinken iets heel anders dan voor de ander. Doordat het een grijs gebied is, is het ook makkelijk een beetje aan te passen. Ik zie er het nut niet van in."

Voor producenten van alcoholhoudende dranken komt Damp January als een geschenk uit de hemel. "Het is niet voor niets dat Damp January wordt gesteund door alcoholproducenten", zegt Bernard Basset, arts en voorzitter van de vereniging Addictions France, betrokken bij de Franse Dry January-campagnes. Damp January moedigt mensen aan zich te houden aan de Franse drinkrichtlijnen, maar die aanbevelingen gelden toch al voor het hele jaar?

Professor Amine Benyamina, voorzitter van de Franse federatie voor verslavingszorg, windt er helemaal geen doekjes om: "Damp January is het Trojaanse paard van de alcoholindustrie. In ieder geval vinden we de taalelementen er van terug: het adviseren van gematigde consumptie in plaats van stoppen, het benadrukken van individuele in plaats van collectieve verantwoordelijkheid."

Bron: bnnvara.nl.

Laatste nieuws