NL EN
DONEER NU!

VWS gaat archief Directeuren Overleg Alcohol reconstrueren

4 juli 2018

VWS gaat archief Directeuren Overleg Alcohol reconstrueren Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft de Tweede Kamer laten weten dat VWS zoveel mogelijk het archiefdossier Directeuren Overleg Alcohol (DOA) gaat reconstrueren. VWS zal hierbij gebruik maken van de papieren en digitale archieven en beschikbare dossiers voor zover die op het ministerie aanwezig zijn.

Dit in reactie op een recent uitgebracht advies van de Erfgoedinspectie naar aanleiding van de mogelijk zoekgeraakte tweede pagina van de notulen van het DOA van 7 maart 2008. Tijdens dat overleg is wellicht gesproken over het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers. De Erfgoedinspectie concludeert in haar adviesrapport dat in 2008 de archivering van de DOA-stukken niet op orde was en het DOA-archief daardoor onbetrouwbaar is.

Het DOA is in 2001 begonnen als een informeel 'voeten op tafel'-overleg waarin directeuren uit het bedrijfsleven en de VWS-directeur verantwoordelijk voor het alcoholbeleid, informatie en standpunten konden uitwisselen. Het secretariaat kwam rond 2006 permanent bij VWS. Het DOA is toen formeler geworden (er waren agenda's en er werd verslag gelegd) en bovendien aangevuld met enkele directeuren van maatschappelijke instellingen. Het DOA bestaat sinds 2015 niet meer. Reden om met het DOA te stoppen was onder meer, volgens de directeur van Spiritsnl, dat de buitenwereld permanent wilde weten wat tijdens de overleggen besproken werd, wat regelmatig leidde tot verzoeken om openbaarmaking van de stukken, zogenaamde WOB-verzoeken. Dat maakte - naar zijn overtuiging - mensen en ook ambtenaren toch een beetje kopschuw.

reactie-op-inspectierapport-over-archivering-informatie-directeuren-overleg-alcohol-3.pdfreactie-op-inspectierapport-over-archivering-informatie-directeuren-overleg-alcohol-3.pdf (90,9 kB)

Laatste nieuws