NL EN
DONEER NU!

Mensen drinken veel meer dan ze zeggen, in Engeland, maar óók in Nederland

26 mei 2015

In veel landen bestaat er een groot verschil tussen de geregistreerde alcoholverkoop en het door consumenten gerapporteerde alcoholgebruik. In Engeland maakt deze alcoholconsumptie slechts 60% van de totale verkoop van alcohol uit. Op deze manier is 40% van de alcoholverkoop ‘kwijt’, wat neerkomt op ongeveer één fles wijn per week, per drinkende volwassene.

Onderzoekers Mark A. Bellis e.a. berichten hierover in BMC Medicine. Zij hebben in bijna één jaar tijd een telefonisch onderzoek uitgevoerd onder meer dan 6000 willekeurig gekozen inwoners van Engeland boven de 16 jaar. Hierbij werd naast de geschatte dagelijkse alcoholconsumptie specifiek gevraagd naar alcoholgebruik in het weekend, op vakantie en op bijzondere gelegenheden zoals bruiloften en grote sportwedstrijden. De resultaten werden volgens een gegeneraliseerd lineair model doorberekend naar de gehele populatie. Op deze manier werden meer dan 120 miljoen eenheden alcohol per week extra gedronken! Vooral bij de zwaarste drinkers in de leeftijdscategorie van 25 tot 34-jarigen kwamen er wel 18 extra eenheden (144 gram) alcohol per week aan het licht. De auteurs concluderen dat alleen vragen naar het gemiddelde alcoholgebruik een slechte maat is voor de werkelijke alcoholconsumptie.

Enkele jaren terug bleek ook in Nederland een groot verschil tussen de geregistreerde alcoholverkoop en het door consumenten gerapporteerde alcoholgebruik. STAP becijferde destijds wat consumenten tegen het Centraal Bureau voor de Statistiek (Gezondheidsenquête) zeiden te drinken en wat er in Nederland aan drank verkocht werd. In totaal zeiden Nederlanders van 12 jaar en ouder in 2011 een kleine 5 miljard glazen alcoholhoudende drank te drinken, terwijl er in dat jaar ruim 10 miljard glazen alcohol werden verkocht.

Bron eerste 2 alinea’s: medischcontact.artsennet.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl