NL EN
DONEER NU!

Consumentenbond: NZa moet stoppen met verzamelen data ggz-patiënten

13 juli 2023

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet stoppen met het verzamelen van gegevens van ggz-patiënten, zo vindt de Consumentenbond.

Psychiaters en psychologen zijn sinds 1 juli door de NZa verplicht om informatie over iedere patiënt aan te leveren. Het gaat daarbij om zeer vertrouwelijke informatie over bijvoorbeeld angststoornissen, agressieproblemen, alcohol- en drugsgebruik, depressies en seksuele problemen. Volgens de NZa is de informatie nodig om meer inzicht te geven in de benodigde zorg en om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten.

Volgens de Consumentenbond heeft de NZa te weinig gedaan om patiënten over de maatregel te informeren, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Daarnaast maakt de Consumentenbond zich zorgen of de privacy van patiënten wel geborgd is. De NZa had eerder al aangegeven dat de ontvangen informatie gedepersonaliseerd is en niet valt te herleiden tot individuele patiënten, maar dat het over aanvullende informatie beschikt om dit wel te doen. Ook demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid erkende dat het mogelijk is om patiënten te identificeren door het combineren van datasets. "Dat is een niet te ontkennen risico", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Bron: security.nl.

Laatste nieuws