NL EN
DONEER NU!

World Heart Federation: “Geen correlatie tussen matige alcoholconsumptie en lager risico op hart- en vaatziekten”

20 januari 2022

World Heart Federation: “Geen correlatie tussen matige alcoholconsumptie en lager risico op hart- en vaatziekten” De World Heart Federation rekent in een nieuwe beleidsbrief af met het wijdverbreide idee dat het drinken van matige hoeveelheden alcohol het risico op hartaandoeningen kan verminderen.

In 2019 was 4,3% van alle sterfgevallen wereldwijd en 12,6% van de sterfgevallen bij mannen van 15 tot 49 jaar te wijten aan alcohol. Studies hebben aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol iemands risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Dat betreft: coronaire aandoeningen, beroertes, hartfalen, hartaandoeningen a.g.v. hoge bloeddruk, cardiomyopathie, voorkamerfibrillatie en aneurysma. Studies die anders beweren, zijn gebaseerd op puur observationeel onderzoek, waarbij geen rekening is gehouden met andere factoren, zoals reeds bestaande aandoeningen en een voorgeschiedenis van alcoholisme bij degenen die tijdens het onderzoek aangaven niet te drinken. Tot op heden is er geen betrouwbare correlatie gevonden tussen matige alcoholconsumptie en een lager risico op hart- en vaatziekten.

Een glas rode wijn per dag biedt dus geen bescherming tegen hart- en vaatziekten, aldus Monika Arora, lid van de WHF Advocacy Committee en co-auteur van de brief. "Degenen die dit beweren zijn in het beste geval verkeerd geïnformeerd en in het slechtste geval zijn het pogingen van de alcoholindustrie om het publiek te misleiden over het gevaar van hun product."

Bron: world-heart-federation.org.

whf-policy-brief-alcohol.pdfwhf-policy-brief-alcohol.pdf (701 kB)

Laatste nieuws