NL EN
DONEER NU!

Alcoholmeter wordt ingezet bij alcoholverbod

15 januari 2017

Alcoholmeter wordt ingezet bij alcoholverbod 16 januari 2017 start in Rotterdam en Oost-Nederland een pilot met de Alcoholmeter om te kijken of die geschikt is voor toepassing in het strafrecht ter controle op de naleving van het alcoholverbod. De Alcoholmeter controleert 24/7 of de drager alcohol heeft gedronken. Het alcoholverbod is opgenomen in de wet, maar het instrument Alcoholmeter niet. Dit betekent dat de Alcoholmeter tijdens de pilot op basis van vrijwilligheid wordt ingezet. De pilot duurt één jaar en telt 100 deelnemers.

De Alcoholmeter, een enkelband, meet via transpiratie het alcoholpromillage. Via een modem worden de meetresultaten twee keer per dag aan de reclassering doorgegeven. Met de Alcoholmeter wordt er een controlemiddel toegevoegd aan de middelen die de naleving van een alcoholverbod als bijzondere voorwaarde controleren. Zo’n bijzondere voorwaarde kan worden opgelegd door het Openbaar Ministerie of de rechtbank.

Daarnaast wordt onderzocht of het dragen van de Alcoholmeter, gecombineerd met professionele begeleiding, effect heeft op het gebruik en gedrag van de cliënt in relatie tot zijn alcoholinname. De minister van Veiligheid en Justitie zal de Tweede Kamer na het zomerreces informeren over de voortgang van de pilot.

Drankmisbruik speelt regelmatig een prominente rol bij geweldscriminaliteit. Tussen de 25 en 50% van de delicten is alcoholgerelateerd. Drankmisbruik veroorzaakt jaarlijks meer dan drie miljard euro aan maatschappelijke schade.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws