NL EN
DONEER NU!

Hoe alcoholproblemen zich voortplanten

13 maart 2018

Hoe alcoholproblemen zich voortplanten Kinderen die opgroeien in een gezin met drankproblemen hebben later meer kans op verslaving en psychische aandoeningen. Zo ook de vroegere buren van Yvonne van de Meent. Hun vader was alcoholist, en het hele gezin was bang voor hem. Hun aangrijpende verhaal staat deze week uitgebreid in Vrij Nederland.

Volwassenen die zijn opgegroeid met drankproblemen hebben drie tot dertien keer zo’n grote kans op verslaving en psychische aandoeningen, waardoor ze vijf keer vaker een beroep doen op de geestelijke gezondheidszorg. Dat blijkt uit een artikel dat in 2016 in Medisch Contact verscheen.

"Het onvoorspelbare, inconsistente gedrag van de probleemdrinker, de woede-uitbarstingen en de echtelijke ruzies leiden tot stress en chaos in het gezin. Als daar ook nog psychische of fysieke mishandelingen en emotionele verwaarlozing bij komen, is het voor kinderen erg moeilijk om zich te ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen", legt Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie bij de Vrije Universiteit Amsterdam, uit. "Je hoeft geen psycholoog te zijn om te begrijpen dat opgroeien in zo’n omgeving schadelijk is."

"Maar kinderen van probleemdrinkers krijgen niet automatisch psychische klachten of verslavingsproblemen", benadrukt Cuijpers. "Het gaat om een verhoogd risico, de meerderheid raakt niet verslaafd."

Bron: vn.nl.

Laatste nieuws