NL EN
DONEER NU!

Slijters doen aangifte tegen VNG

13 april 2016

De SlijtersUnie, de brancheorganisatie voor slijters, doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De slijters vinden dat de VNG zich schuldig maakt aan opzettelijke uitlokking van overtreding van de Drank- en Horecawet.

De VNG heeft momenteel een pilot lopen, waarin gemeenten en ondernemers mengvormen tussen winkels en horeca onderzoeken. Hierbij mogen winkels ook alcohol schenken of verkopen en proeverijen organiseren, terwijl horecazaken producten mogen verkopen. Dat is wettelijk verboden. De pilot loopt voor een periode van 1 jaar. De afgelopen maanden heeft de VNG ondernemers en gemeenten opgeroepen zich te melden voor mogelijke experimenten. De SlijtersUnie meent dat de VNG daarmee gemeenten en ondernemers oproept om bewust de regels te overtreden.

Staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft de VNG met klem verzocht om de plannen en communicatie over de pilot alsnog in overeenstemming te brengen met de wet. Ook de rechtbank in Zwolle zette onlangs een streep door het experimenteren met mengvormen van winkelen en horeca. De Zwolse boekhandel Waanders verkocht in het kader van een pilot wijn aan bezoekers. De rechter oordeelde dat dit in strijd is met de wet. De SlijtersUnie ziet in deze uitspraak een ondersteuning van haar strijd tegen winkels die zonder vergunning drank verstrekken.

Indien het daadwerkelijk tot een veroordeling van de VNG komt, kan een geldboete worden opgelegd van Euro 20.250,-. Bovendien kan in dat geval de VNG veroordeeld worden tot het verrichten van prestaties tot het goed maken van een en ander.

Bron: binnenlandsbestuur.nl.

Laatste nieuws