NL EN
DONEER NU!

Café in ’s-Hertogenbosch mag van rechter open tijdens carnaval

20 februari 2020

Café in ’s-Hertogenbosch mag van rechter open tijdens carnaval Vorig jaar april en oktober constateerde een controleur van de gemeente ’s-Hertogenbosch dat er in café Opium aan de Bossche Parade alcoholhoudende drank geschonken werd aan minderjarigen. Toen vervolgens op 11 november de politie moest ingrijpen omdat er vóór het café een gevaarlijke situatie ontstond door een te grote menigte, was voor burgemeester Jack Mikkers de maat vol. Hij sloot het café voor onbepaalde tijd met als argument dat openblijven een gevaar zou betekenen voor de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid. De uitbater tekende bezwaar aan tegen de maatregel. De rechter sprak zich er deze week over uit.

Uit gemeentelijke rapportages blijkt dat het op 11 november een rotzooitje was. "Onze mensen hebben veel dronken minderjarigen gezien", aldus de raadsman van de gemeente. "Er was die hectische avond echter geen tijd om de jeugd naar identiteitsbewijzen te vragen. Opium staat onder jongeren bekend als een café waar je makkelijk aan alcohol kan komen. Dat zijn ook zaken die meespelen bij het besluit van de burgemeester."

De rechter vroeg zich hardop af of de dreigende situatie op 11 november als een katalysator voor de burgemeester heeft gewerkt in zijn beslissing om Opium begin dit jaar te sluiten en liet dat meewegen in zijn oordeel. "Dat er toen minderjarigen in het café alcohol hebben gedronken, is niet feitelijk vastgesteld", aldus de rechter. "Er zijn ook geen verklaringen van minderjarigen dat de desbetreffende inrichting bekend staat als een inrichting waar makkelijk drank wordt verstrekt. Ook heeft de burgemeester geen meldingen van ouders van die strekking overlegd."

Volgens de rechter heeft de burgemeester, gelet op het voorgaande, niet kunnen aannemen dat sprake is van een gevaar voor de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid. Daarom besloot de rechter dat het café weer open mag. Al eerder was duidelijk dat de uitbater voornemens is na carnaval te stoppen. Het horecabedrijf zal eind maart met een nieuwe uitbater en een nieuwe formule verder gaan als Velvet Feel Good Bar.

Uitspraak: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOBR:2020:1306

Bronnen: bd.nl, ed.nl en bastionoranje.nl.

Laatste nieuws