NL EN
DONEER NU!

Dorp wordt eigenaar van kroeg

29 mei 2017

De dorpskroeg heeft het zwaar. Vooral in kleine plaatsen zien cafébazen hun klantenbestand snel slinken dankzij leegloop en vergrijzing. Steeds vaker nemen inwoners het heft in eigen hand: ze nemen de kroeg samen over en verhuren hem aan een uitbater.

Bijvoorbeeld De Kerkhaen in Westbeemster. Daar verdient uitbater Bert Bakker aan de biertjes die hij tapt, maar is geen eigenaar van het café. Hij pacht de kroeg van de inwoners van Westbeemster, die het etablissement in 2005 kochten. De dorpsbewoners konden niet langer aanzien dat de lokale ontmoetingsplaats leegstond, nadat de vorige eigenaar in 2001 met pensioen was gegaan. Ze zetten een stichting op en zamelden geld in voor de aankoop van de dorpskroeg. En met succes: dorpelingen en lokale bedrijven leenden de stichting rentevrij de helft van de benodigde zes ton. Genoeg om verdere financiering bij de bank en gemeente te krijgen.

Meestal wordt zo'n reddingsactie op touw gezet door een stichting of coöperatie die de dorpelingen voor dat doel oprichten. Het belangrijkste verschil tussen de twee organisatievormen is dat in een coöperatie de leden de beslissingen nemen en in een stichting het bestuur.

Andere voorbeelden: een dorpscoöperatie in Ferwerd (Friesland) schafte afgelopen zomer het leegstaande dorpscafé 't Hoekje aan. In Eext (Drenthe) probeert een stichting momenteel de aankoop van hun dorpshuis plus kroeg financieel rond te krijgen. In Amsterdam-Noord kochten de stamgasten in maart 'hun' café 't Sluisje na een crowdfundingsactie in de buurt.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl