NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik vergroot het risico op suïcidaal gedrag

6 september 2023

Zowel op de korte als op de lange termijn vergroot alcoholgebruik het risico op suïcidaal gedrag. Dit staat te lezen in een nieuwe factsheet gemaakt door het Trimbos-instituut in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie.

In Nederland overlijden er gemiddeld 5 personen per dag door suïcide. Suïcidaal gedrag heeft bijna nooit één oorzaak. Het is vaak een ingewikkelde wisselwerking tussen genetische eigenschappen, culturele invloeden en negatieve levensgebeurtenissen. Daarbij spelen risico- en beschermende factoren een rol. Alcoholgebruik is een van de risicofactoren. Het vermindert angst, vervaagt remmingen en beïnvloedt het beoordelingsvermogen en de besluitvorming. Bovendien verhoogt alcoholgebruik de impulsiviteit en zorgt het voor meer stemmingswisselingen, denk aan somberheid en wanhoop.

Onderzoek laat zien dat bij één op de drie suïcidepogingen de persoon in de 24 uur voor de poging alcohol heeft gedronken. Het risico op een suïcidepoging neemt toe naarmate iemand meer alcohol heeft gedronken. Ook riskant alcoholgebruik en het hebben van een alcoholstoornis vergroot het risico op overlijden door suïcide. Volwassenen met een alcoholstoornis overlijden 8 tot 10 keer vaker aan suïcide dan volwassenen zonder alcoholstoornis.

Het herkennen en bespreken van suïcidaal gedrag is voor de meeste mensen lastig. Professionals die in hun werk te maken kunnen krijgen met jongeren of volwassenen met suïcidaal gedrag en/of alcoholproblematiek, vinden in de factsheet van het Trimbos-instituut belangrijke tips.

Bron: trimbos.nl.

Laatste nieuws