NL EN
DONEER NU!

Prosecco steeds populairder, maar Italië betaalt wel een prijs

26 december 2019

De populariteit van prosecco groeit wereldwijd. Ruim 400 miljoen flessen prosecco worden er jaarlijks geproduceerd in Noord-Italië. Volgens het CBS importeerde Nederland in 2017 nog geen miljoen liter van de Italiaanse bubbelwijn. Vorig jaar was dat 1,5 miljoen liter en daar waren we dit jaar in zes maanden al overheen.

De toegenomen populariteit heeft er wel voor gezorgd dat in het proseccogebied steeds meer grond wordt gebruikt om wijn te verbouwen. In twintig jaar is het aantal hectare grond dat wordt gebruikt voor het maken van prosecco bijna vier keer zo groot geworden.

Uit onderzoek van de universiteit van Padua blijkt dat het grote gevolgen heeft voor de omgeving. Zo'n driekwart van de gronderosie in het gebied wordt veroorzaakt door de wijnbouw, omdat elke fles wijn pakweg 3 kilo aan vruchtbare grond kost. Milieuactivist Gianluigi Salvador vindt dat er een balans gevonden moet worden tussen economie en ecologie. "Want als je de grond die je nodig hebt voor je economie kapotmaakt, dan heb je uiteindelijk geen toekomst."

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws