NL EN
DONEER NU!

In regio Nijmegen wordt bezorgen van alcohol door horeca gedoogd

1 mei 2020

In regio Nijmegen wordt bezorgen van alcohol door horeca gedoogd Het bezorgen van alcohol door horeca in de regio Nijmegen wordt gedoogd. Dat hebben de veertien burgemeester van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid donderdagmiddag afgesproken. Afhalen van alcohol is nog steeds verboden, althans bij cafés, maar dat gebeurde ook niet in deze regio.

Burgemeester Bruls: "Als je dat gaat toestaan, wordt het verschil heel klein tussen een kroeg die open is en deze situatie. Dat moeten we niet willen, handhavingstechnisch en ook qua uitstraling. Kroegen moeten gewoon dicht zijn."

De burgemeesters gaan ervan uit dat ondernemers zelf kijken naar de mogelijkheden die er zijn binnen de Drank- en Horecawet. Daarnaast gaan de burgemeesters nu gedogen dat alcohol bezorgd wordt.

De Nijmeegse horecaondernemers hebben gemengde gevoelens bij het nieuwe ‘bierpakkettenbeleid’. Ze zijn blij dat bezorging tijdelijk wordt gedoogd. Maar afhalen van alcohol bij cafés moet ook mogelijk zijn, vinden zij.
Volgens sommigen is dat toegestaan omdat de plaatselijke noodverordening verkoop en aflevering van eten, drinken, soft drugs of producten toestaat. Er is geen speciale regeling voor alcoholhoudende dranken, dus mag het, aldus deze redenering.

Sandra van Ginneken van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP merkt dat er veel onduidelijkheid is over hetgeen de vigerende Drank- en Horecawet toestaat en legt kort uit wat is toegestaan op grond van die wet. Plaatselijke noodverordeningen kunnen deze bepalingen tijdelijk overrulen.

De Drank- en Horecawet bepaalt dat detailhandelsverkoop van zwak-alcoholhoudende drank alleen is toegestaan als er in het horecapand een apart 'winkeltje' is, waarin levensmiddelen of alleen zwak-alcoholhoudende dranken worden verkocht. Dus geen verkoop vanuit de kroeg zelf of vanuit het restaurant. Dat 'winkeltje' moet wel te bereiken zijn zonder door de horecalokaliteit (kroeg/restaurant) te hoeven of door een opslagruimte voor drank (artikel 15, eerste lid). Wat ook niet mag is detailhandel op straat of via een loket (artikel 18). Dus drive-thru’s zijn niet legaal.

Horecaondernemers mogen volgens de huidige Drank- en Horecawet telefonisch of via internet bestelde zwak-alcoholhoudende drank afleveren aan huizen van particulieren. Wettelijk gezien is dat 'verkoop op afstand'. Dat is ook toegestaan vanuit een horecapand. Dat mag echter (ook weer) niet vanuit de kroeg of het restaurant, maar wel vanuit een niet voor het publiek toegankelijke bedrijfsruimte (artikel 19, tweede lid).

En dan sterke drank. Daarvoor geldt dat detailhandelsverkoop en verkoop op afstand en aflevering aan huizen van particulieren alleen mag met geldige slijterij-vergunning in (detailhandelsverkoop) en vanuit (verkoop op afstand) een slijterij. Die mag ook gevestigd zijn in een horecapand. Maar ook voor de slijterij geldt: die moet wel te bereiken zijn zonder door de horecalokaliteit (kroeg/restaurant) te hoeven of door een opslagruimte voor drank.

Van Ginneken: "Volgens de Drank- en Horecawet mag een horecaondernemer dus normaliter in zijn kroeg/restaurant geen alcohol laten afhalen en ook vanuit zijn kroeg/restaurant geen alcohol thuis bezorgen. Maar hij mag wel in zijn horecapand een apart 'winkeltje' hebben of een slijterij en zelfs een bierkoeriersservice. Dat laatste overigens alleen vanuit een niet voor publiek toegankelijke bedrijfsruimte."

Bronnen eerste 4 alinea’s: rn7.nl, gelderlander.nl en rn7.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl