NL EN
DONEER NU!

Alcoholslotprogramma stopt nu voor alle deelnemers

21 september 2016

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten dat het alcoholslotprogramma voor alle deelnemers per 21 september 2016 stopt. Het aantal deelnemers is nu zo ver afgenomen dat een goede uitvoering van het programma niet meer mogelijk is.

Op 1 december 2011 ging het alcoholslotprogramma van start. Bestuurders die werden betrapt met een bloedalcoholgehalte tussen 1,3 pro mille en 1,8 pro mille en beginnende bestuurders met een bloedalcoholgehalte tussen de 1,0 en 1,8 pro mille, kregen van het CBR de plicht een alcoholslot in hun auto te laten inbouwen. Deed je dat niet, dan mocht je niet meer rijden.

Het alcoholslotprogramma werd in oktober 2014 opgeschort nadat het Gerechtshof Den Haag bepaalde dat het alcoholslot gezien moet worden als een straf en er dus naast het alcoholslot geen boete voor rijden onder invloed mag worden opgelegd. De Hoge Raad was het met het Gerechtshof Den Haag eens en ook de Raad van State uitte kritiek op de wet die het alcoholslot regelde. Daarom werden er al geen nieuwe alcoholsloten meer opgelegd.
Begin 2016 besloot het kabinet niet meer met een nieuw aangepast alcoholslotprogramma te komen. Voor degenen die in het alcoholslotprogramma zaten veranderde er echter niets. Tot nu dan. Nu hoeven ook zij niet meer met een alcoholslot te rijden.

Het CBR heeft naar alle betrokkenen een brief gestuurd, waarin wordt uitgelegd hoe ze in het bezit kunnen komen van een rijbewijs zonder code 103 (alcoholslot). Iedereen die op dit moment deelneemt aan het Alcoholslotprogramma wordt ook gebeld door het CBR.

Bronnen: cbr.nl en rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws