NL EN
DONEER NU!

Dag van de Alcoholvrije Leefstijl in teken van het Afrikaanse bier van Heineken

19 september 2016

Dag van de Alcoholvrije Leefstijl in teken van het Afrikaanse bier van Heineken Zaterdag 1 oktober a.s. bestaat de gelegenheid om in Beekbergen, nabij Apeldoorn, een bijzondere presentatie bij te wonen over de wijze waarop Heineken als biergigant in Afrika opereert. De presentatie, die wordt gehouden in het kader van de Dag van de Alcoholvrije Leefstijl van de Stichting ANGOB, wordt verzorgd door journalist Olivier van Beemen die op basis van drie jaar onderzoek het schokkende boek ‘Heineken in Afrika’ schreef.

Heineken presenteert zichzelf graag als weldoener in Afrika. Premier Rutte, minister Ploumen en koningin Maxima noemen de bierbrouwer het schoolvoorbeeld van hulp en handel in derde wereldlanden. Maar als je dat nader onderzoekt, blijkt het vooral marketing.

Niet in Europa, Amerika of Azië, maar in Afrika doet Heineken de beste zaken. Van de totale winst die het bedrijf in 2014 maakte, werd 21% in Afrika verdiend. Van Beemen: "Van de totale bierplas wordt 15% in Afrika verkocht. Met andere woorden: per verkocht biertje verdient Heineken in Afrika bijna 50% meer dan elders.”

Van Beemen kwam tijdens zijn onderzoek dubieuze zaken tegen. Zo verplicht Heineken de Afrikaanse dochterondernemingen dure grondstoffen te kopen bij Heineken’s Belgische tussenstation Ibecor. Ook wijst Van Beemen op leugenachtige reclames van Heineken waartegen overheden hun bevolking niet beschermen. In Nigeria organiseert Heineken zelfs een jaarlijks gezondheidssymposium waar zogenaamde experts beweren dat bier allerlei ziekten kan voorkomen.

Het boek 'Heineken in Afrika' is inmiddels aan zijn vijfde druk toe, en is genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor grensverleggende buitenlandjournalistiek.

Bijwonen van deze interessante lezing is gratis. Daarbij heeft u de mogelijkheid om een gesigneerd exemplaar van 'Heineken in Afrika' aan te schaffen (€24,95 per exemplaar). Nadere inlichtingen bij secretaris Rob Peereboom (06-22-345065) of voorzitter Dingeman Korf (0345-473239).

de-bittere-nasmaak-van-het-afrikaanse-bier-van-heineken.pdfde-bittere-nasmaak-van-het-afrikaanse-bier-van-heineken.pdf (160 kB)

Laatste nieuws