NL EN
DONEER NU!

Europarlement vertrouwt gedistilleerdbranche

1 maart 2018

Europarlement vertrouwt gedistilleerdbranche EU-verordening 1169/2011 bevat regels over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten op de verpakkingen en etiketten van levensmiddelen. De regels zijn verplicht voor alle levensmiddelen, behalve voor dranken met een alcoholgehalte boven de 1,2%. Daarop hoeven de ingrediënten noch de voedingswaarde vermeld te worden. Een amendement om deze opmerkelijke uitzondering te schrappen werd vandaag in het Europarlement verworpen.

Daar werd gesproken over het voorstel van de Commissie om EU-verordening 110/2008 over gedistilleerde dranken aan te passen. In het kader daarvan werd wèl een amendement op het Commissievoorstel aangenomen, waaruit duidelijk blijkt dat de meerderheid van de Europarlementariërs de gedistilleerdindustrie vertrouwt en ervan uitgaat dat zij nu en in de toekomst de veiligheid van de consument zal beschermen.

Ook stemden de Europarlementariërs in met de bepaling dat gedistilleerde dranken alleen gemaakt mogen blijven worden van ruwe agrarische grondstoffen en niet van ingrediënten die overblijven na het brouwen van (alcoholvrij) bier.

Nu is het wachten op 13 maart. Dan moeten alle alcoholproducenten (bier/wijn/gedistilleerd) met een gezamenlijk zelfreguleringsvoorstel zijn gekomen over de wijze waarop zij van plan zijn voedselinformatie aan consumenten te gaan verstrekken. Daarom heeft Vytenis Andriukaitis, de EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, vorig jaar gevraagd.

Bronnen: eurocare.org en www.europarl.europa.eu.

persbericht.docpersbericht.doc (224 kB)

Laatste nieuws