NL EN
DONEER NU!

Burgemeester wil biertap sportcafé altijd open. Mag dat?

21 maart 2021

Burgemeester wil biertap sportcafé altijd open. Mag dat? Of de gemeenteraad het nu wil of niet, de biertap in het nieuwe sportcafé van FC Burgum moet altijd vloeien. Dat vindt burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel. Hij maakt het nu via een speciale ontheffing mogelijk. Maar mag dat wel op deze manier?

Om ervoor te zorgen dat de voetbalclub (bijna) altijd alcohol kan schenken in hun nieuwe sportcafé gebruikte Gebben een ontheffing op basis van artikel 35 van de Drank- en Horecawet. Het gaat hierbij om een 'bijzondere gelegenheid' van maximaal 12 aaneengesloten dagen waarbij er alcohol mag worden geschonken. De 'bijzondere gelegenheden' voor FC Burgum worden nu aan elkaar vastgeplakt zodat het hele jaar een 'bijzondere gelegenheid' wordt.

De VVD en GroenLinks vinden dat dit niet klopt. Zij worden gesteund door Sandra van Ginneken, adviseur Drank- en Horecawet van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Van Ginneken: "Er is jurisprudentie over deze ontheffingsmogelijkheid op grond van artikel 35, bijvoorbeeld een uitspraak uit 2003 over een ijsbaan in Den Haag. En die uitspraak zegt klip en klaar: ontheffingen voor een aaneengesloten periode langer dan 12 dagen mogen niet."

Bron: waldnet.nl.

Laatste nieuws