NL EN
DONEER NU!

Biermarkt volgens brouwers nog lang niet hersteld

21 oktober 2021

Volgens Nederlandse Brouwers werd in juli, augustus en september ten opzichte van vorig jaar bijna 6% minder bier verkocht. In vergelijking met 2019 lag de bierverkoop in deze maanden 10% lager.

Volgens de brouwersvereniging blijft het herstel dus "broos".

De branchevereniging vindt het daarom geen goed idee dat de belasting op drank verhoogd wordt, zoals het kabinet wil. "Dat is het laatste wat moet gebeuren", zeggen de brouwers. Het gaat om het wetsvoorstel van staatssecretaris Vijlbrief die - overigens pas vanaf 2023 - een budgetneutrale wijziging voorstelt van de bieraccijnsheffing. De hoogte van de accijns hangt dan af van het alcoholgehalte van het bier. De consumenten van pils met 5% alcohol betalen dan iets minder accijns, daarentegen betalen de consumenten van (hele) zware bieren méér.
Daarnaast stelt het kabinet voor de korting op de accijnsafdracht voor kleine brouwers te schrappen. Dat gaat die kleine brouwers € 2 miljoen op jaarbasis kosten.

Ook willen de Nederlandse Brouwers dat de huidige sluitingstijd van de horeca, die op middernacht ligt, verdwijnt. De horeca heeft volgens de organisatie "meer ruimte nodig om te herstellen en weer gezond te worden".

Bron: zeelandnet.nl.

Laatste nieuws