NL EN
DONEER NU!

Veel arbeidsverzuim als gevolg van alcoholgebruik

18 oktober 2023

Werkenden in Nederland verzuimen samen bijna 2,9 miljoen dagen per jaar door alcoholgebruik. Dit blijkt uit gegevens over werkende Nederlanders van 18-67 uit de aanvullende module middelen van de Leefstijlmonitor (Trimbos-instituut in samenwerking met het RIVM en CBS).

Cijfers over 2022 laten zien dat bijna 17% van de werkende bevolking in Nederland riskant drinkt. Dat betekent dat zij zo veel of zo vaak drinken dat zij daardoor problemen ervaren. Zij kunnen bijvoorbeeld verplichtingen niet nakomen, hebben spijt van het drinken of krijgen het advies om minder te drinken.

De werkgever kan een belangrijke rol spelen bij preventie en vroegtijdig herkennen van alcohol- en drugsproblematiek. Bijvoorbeeld door het opstellen van een Alcohol-, Drugs-, en Medicijnbeleid (ADM-beleid), het trainen en voorlichten van leidinggevenden en medewerkers.

Het Trimbos-instituut heeft een nieuwe e-learning Alcohol, Drugs, Medicijnen en werk ontwikkeld. Met de e-learning leren medewerkers over de risico’s van middelengebruik op het werk. Ook leren ze signalen van (problematisch) alcohol-, en drugsgebruik herkennen en weten ze waar ze terecht kunnen voor (anonieme) hulp.

Bron: trimbos.nl.

infographic-middelengebruik-en-werk_versie-2023.pdfinfographic-middelengebruik-en-werk_versie-2023.pdf (1,39 MB)

Laatste nieuws