NL EN
DONEER NU!

Jongerencampings inzet van strijd over risico's alcoholgebruik jeugd

21 augustus 2019

Jongerencampings inzet van strijd over risico's alcoholgebruik jeugd De Terschellingse jongerencampings Appelhof en Terpstra liggen onder vuur van gemeenteraadslid Gossen Bos van fractie Samen Terschelling. Hij eist dat de campings sterke drank gaan weren en dat de gemeente het toezicht verscherpt.

Hij schrok van een brandbrief die UMCG Ambulancezorg in augustus 2018 naar de Terschellinger burgemeester en wethouders stuurde. Na een jaar van vruchteloze lobby in de gemeente voor strenger beleid en een verbod op sterke drank op de campings was voor hem de maat vol, en maakte hij de brief publiek.

Die beschrijft een heftiger wordend drankgebruik, een gespannen sfeer onder campingmedewerkers en ‘kinderen die grote hoeveelheden sterke drank drinken in korte tijd’. Eén meisje dat met alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis was gebracht werd omschreven als ‘het topje van de ijsberg’. Ook op de huisartsenpost van Terschelling drukken de feestende jongeren van de campings een stevig stempel. In de acht weken dat de jongerencampings open zijn, is zo’n 95% van de binnenkomende ongevallen alcoholgerelateerd.

Geert van Dieren, eigenaar van de Appelhof, ziet er weinig heil in om sterke drank te verbieden voor de jongeren op zijn camping. "Sinds de minimumleeftijd voor alcoholconsumptie is verhoogd naar 18 jaar is de omzet in de discotheek op mijn camping gekelderd." Hessel van der Kooij, cafébaas op Terschelling, ziet dat er sinds de nieuwe Horecawet vooral een verschuiving heeft plaatsgevonden naar drinken buiten zicht en naar andere middelen dan alcohol.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws