NL EN
DONEER NU!

KHN wil voor paracommercie dezelfde regels als voor commerciële horeca

3 april 2018

KHN wil voor paracommercie dezelfde regels als voor commerciële horeca Horecaondernemers zijn de loze beloftes over de aanpak van oneerlijke concurrentie door sportkantines, culturele cafés en buurthuizen beu en eisen rigoureuze, landelijke maatregelen. De branchevereniging stelt dit nu aan de orde in aanloop naar een overleg in de Tweede Kamer over preventie op 17 mei a.s.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dringt bij de Tweede Kamer aan op een aangepaste Drank- en Horecawet die moet gaan regelen dat cafés en restaurants in gesubsidieerde culturele instellingen zichzelf moeten bedruipen: "Besteed subsidie alleen aan voorstellingen en leg de kantine dezelfde regels op als de [commerciële red.] horeca."

KHN schrikt van de uitkomsten van een peiling over oneerlijke concurrentie onder ruim 1100 leden die vandaag wordt gepresenteerd. Ofschoon elke gemeente sinds 2013 een verordening moet hebben om de zogeheten ’paracommercie’ te bestrijden, blijven gesubsidieerde instellingen volgens horecaondernemers ongestoord en ongeremd bier, fris, koffie en hele maaltijden serveren. 83% van de horecaondernemers heeft last van oneerlijke concurrentie, met name van gesubsidieerde instellingen die met overheidsgeld horeca-activiteiten ontplooien. Vooral sportkantines zijn grote concurrenten. Tot afschuw van de branche: "Concurrentie is prima, maar wel op eerlijk speelveld", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten wil juist ruimere mogelijkheden voor feesten en partijen.

Veel horecaondernemers noemen in het onderzoek van KHN de toename van horeca in winkels en de verkoop van alcohol door winkeliers als een fikse uitdaging. Het gaat hier onder meer om winkeliers die zonder horecavergunning alcohol schenken. Dat is niet alleen in strijd met de wet, het is volkomen onverantwoord: de regels zijn er immers om verantwoord schenken van alcohol te kunnen waarborgen.

Bron: telegraaf.nl.

Onderzoek: hier in te zien.

Laatste nieuws