NL EN
DONEER NU!

Ongeregeldheden door dronken jongeren tijdens feestweek Abcoude

7 september 2023

Openbaar dronkenschap, vechtpartijen, vernielingen, berovingen: een lange lijst van incidenten tijdens het avondprogramma van de Feestweek in Abcoude. Volgens burgemeester Maarten Divendal is een grote groep jongeren verantwoordelijk voor de incidenten.

"Het is nog nooit zo erg geweest", zegt Frank Schootemeijer, mede-organisator van de feestweek. "Het waren vooral mensen van buiten met zelf meegebrachte sterke drank. Dat leidde tot overlast. Die mensen zijn luidruchtig, niet meer in staat om op een goede manier te communiceren. Er wordt geprobeerd de confrontatie op te zoeken met andere groepen, er wordt wildgeplast."

Burgemeester Maarten Divendal van de gemeente Ronde Venen, waar Abcoude onder valt, onderschrijft het verhaal van organisator Schoonemeijer. "Het was een optelsom van incidenten, ernstig en best veel. Grote groepen jongeren waren door hun drankgebruik niet meer aanspreekbaar." Hij was daarom gedwongen om in te grijpen.

Zo werd het winkels in Abcoude verboden om alcohol te verkopen, met name om het doorgeven van drank aan minderjarigen tegen te gaan. "Daarnaast is meer gehandhaafd op meegebrachte drank. Toezichthouders en beveiligers hebben daar op gecontroleerd en er is dus ook drank afgepakt." Schootemeijer: "Er werden echt kliko's vol spiritualiën afgepakt. Sterke drank, van met name minderjarige jongeren. Het is echt schrikbarend."

Divendal ziet een tendens die een mogelijke verklaring kan zijn voor de ongeregeldheden. "Drankgebruik is een toenemend probleem. Zonder daar cijfers bij te hebben, krijg ik de indruk dat jongeren, van 13 tot 18 jaar, meer aan de zware alcohol zitten. Dus geen biertje, maar wijn of wodka. Drankgebruik is te veel genormaliseerd en ouders weten vaak niet dat hun kinderen drinken."

Divendal wil nu eerst grondig onderzoek doen en daar ook de tijd voor nemen. "En ook kijken wat de ervaringen zijn in bijvoorbeeld Wilnis of Vinkeveen. Daar is bijvoorbeeld wel een afgesloten terrein."

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws